0
Your Cart
No products in the cart.

Patara Antik Kenti

PATARA ANTİK KENTİ

Türkiye’nin son senelerde epey adını duyduğu yerlerden biride Patara oldu. Plajıyla ve Antik şehir özelliği ile dikkat çeken Patara Antik Kent, 2020 yılının Patara duyuru edilmesiyle beraber ziyaretçilerin alaka odağı durumuna geldi diyebiliriz.

Özellikle Patara Antik kum Plajı, Türkiye’nin 14 km’lik en büyük plajı olan Hatay Samandağ plajından sonra 12 km’lik uzunluğu ile 2. büyük plajı olma özelliğine sahip.

Patara limanı

Prof. Dr. Fahri Işık ve ekibi yönünden 1988 yılından beri kazı çalışmaları sürdürülen Patara Antik Kent, arkeolojik ve tarihsel değerlerin beraberinde Akdeniz kaplumbağaları Caretta- Carettaların binlerce senedir yumurtalarını bırakıp yavruladıkları nadir sahillerden bir tanesidir.

Patara Antik Kent, ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken yerlerden biriside Patara çöl kum tepelerinin olmasıdır. Kum tepelerinde sanki bir çölde yürüyor duygusal veren yer, gün batımındaki görkemli manzarasıyla olağanüstü görseller çıkarmaktadır. Fotoğraf sevenlerin buraya gelerek olağanüstü gün batımı manzaralarını yakalayabilirler. bir çok filme ev sahipliği yapmıştır.

Tarihin en eski demokratik meclis binası dahi Patara Antik Kentte bulunmaktadır. 2010 senesinde TBMM yönünden restore edilerek ziyarete açılmıştır. Hemen yanındaki Tiyatro şayet restore çalışmaları sürmektedir.

Ayrıca günümüze kadar gelen insaniyet tarihinin ayakta kalabilen Antik Çağ deniz feneri olan Patara Feneri de burada bulunmaktadır.

AGORA VI

Antik gemi replikası ‘Abora-IV

Patara plajının kumu ince ve denizi hafif dalgalı olması sebebiyle denize girecek olanların en çok tercih ettiği yerlerden bir tanesidir. 12 km uzunluğunda sahili olması, ziyaretçilerin sahilde kalabalık oluşturmaması, durgun bir şekilde kolaylıkla denizine girmesine imkân sunuyor. Plajın belli saatlere kadar açılmış olduğu ve akşam saatlerinden sonra plajın sahipleri olan Caretta- Carettalara bırakılıyor.

Hem Antik Kent, hem deniz keyfi, üstelik çöl kumlarında yürümek istiyorsanız Patara Antik Kent ve Plajı tam sizlere göredir. Bu tabiat harikası olan kum tepelerini ve antika şehri gezdikten sonra denizin tadını çıkarabilirsiniz
Patara eski bir Likya şehri olup Likya uygarlığına başkentlikte yapmıştır. Myra Antik Kenti gibi Likya Uygarlığında yalnızca 3 rey hakkı kullanılabilen şehirlerden biride Patara’dır. Büyük İskender’inde kuşattığı kentler arasında konumunu almaktadır.

Hristiyanlıkta mühim bir unvana sahip, Myra’dahi piskoposluk yapmış olan Aziz Nikolaos’un dahi Patara’dahi doğduğu söylenmektedir.

Patara meclisi

Hititçe’de Patari Likya dilinde Pttara olarak anılan kentin M.Ö 8 yüzyıldan beri var olduğu uygulanan çalışmalar ile anlaşılmıştır. Xanthos Vadisi’nde denize açılabilecek tek yer olması sebebiyle yıllardan beri mühim bir şehir olma özelliğini her dönemde devam ettirmiştir. Patara’nın ismi sikkeler ve Likya dönemlerindeki yazıtlarda Patara olarak geçer.

Patara M.Ö 3.yüzyılda Ptolemaios egemenliğine girmesiyle Likya’nın lider şehri hale gelir. M.Ö 2. Yüzyılın başında Likya’nın Seleukos Krallığı yönünden denetim edilmeye başlamasıyla Patara, Likya’nın başkenti gibi kabul görür. Patara, bağımsızlığını M.Ö 167-168 senelerinde resmilik kazanmasıyla Likya uygarlığının Başkenti olur.

Özellikle Roma İmparatorluğunun egemenliğine giren Patara, önemini yitirmemiş ve Roma’nın şark eyaletleriyle bağlantı kurarak bir deniz üssü olarak önemini korumuştur. M.S 43 senesinde Likya, Roma eyaleti olurken M.S. 74’de Likya ile Pamphylia birleştirilerek tek eyalet durumuna getirilerek Patara’nın başkentliği devem etmiştir.

Bizans Dönemi’nde de önemini devam ettiren şehir Hristiyanlar için mühim bir merkez olmuştur. ST. Paul Roma’ya gitmek için Patara’dan gemiye binmiştir. İmparator Konstantin’in liderlik ettiği M.S 325’teki İznik Konsülü’nde Likya’nın imza yetkilisi Piskopos Eudemos’un Patara Piskoposu oluşu kentin bu dönemde gözde kentlerden oluşuşunun muhteşem örneğidir.

Patara’dahi bulunan birtakım eserler şayet şunlardır; Tapınaklar, Deniz Feneri, Sarnıçlar, Anıt mezarları, Meclis Binası, Kent Kapısı, Tiyatro, Kiliseler, Hamamlar Tepecik yerleşkesi, Nekropoller, Sutünlü yollar ve Ambar olarak sarfedilen yerler.

400 m genişliğinde ve 1600 m derinliğindeki Patara limanının kumla dolmaya başlaması ve teknelerin yanaşmakta zorluk çekmeleri, Patara’nın gittikçe önemini yitirmesine niçin olur. Rüzgarın savurduğu kumlar zaman içerisinde limanı doldurur ve şehri büyük oranda örter. Bugün şehirde görülebilecek kalıntıların bir bölümü, kumlar altından iyi mahfuz vaziyette meydana çıkarılmıştır.

Patara antik kent giriş kapısı

 

 

Patara Plajı ve çöl kumları

Bölgenin en hoş plajlarından biride Patara plajıdır. Patara Antik Kent içerisinde bulunan plaj, 12 km uzunluğunda ve Türkiye’nin en büyük 2. plajı pozisyonundadır. Patara kumsalı uzun, kumu ince ve denizi sığdır. Sürekli Rüzgarlı olup hafif olarak esmektedir. Sığ denizin dalgalı olduğundan ötürü sörf yapmaya dahi uygun konumdadır.

Kumsal koruma altında olup deniz kaplumbağalarının yumurtalarını yavruladıkları yer olduğundan ötürü akşam saatlerinde kumsalın kullanılmasına müsaade verilmiyor.

Bölgede bulunan çöl kumlarının oluşturmuş olduğu tepelerde, gün batımının manzarasını izlemek ayrıyeten bir keyif vermektedir.

Patara plajı genişliği ve uzunluğu sebebiyle geçmişte Yeşilçam filmleri yönünden çöl sahnelerinde fon olarak kullanılmıştır. Günümüzde de, naturist ve nudistlerin kolaylıkla çıplak olarak yüzüp güneşlenebildiği bir kıyı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Patara Antik Kent ve Plajı, Antalya’ya 376 km, Kaş İlçesine 45 km Fethiye’ye 81 km mesafede olup Kaş ilçesine tabi Kalkan beldesinde bulunmaktadır. Kalkan beldesinden minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Fethiye- Kaş arasında sefer yapan otobüsler ile Ovaköy mevkiinde inerek aşağı yukarı 3-4 km yürüyüş yaparak yahut taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şahsı araçlarınız ile gider iseniz, gezinizi gerçekleştireceğiniz pekçok yeri gezip görebilirsiniz.

PATARA GİRİŞ ÜCRETLERİ VE ZİYARET SAATLERİ

 

Patara’da müze kart geçerli. isterseniz gişeden isterseniz önceden mutlaka müze kart çıkartın. (temmuz 2022 60 tl)

Ziyaret Saatleri

Yaz Dönemi: ( 1 Nisan -1 Ekim ) 10:00 – 19:30

Kış Dönemi: ( 1 Ekim – 1 Nisan ) 08:30 – 17:00

Tatil Günler: Dini Bayramların ilk günü kapalıdır.

Add a Comment

Your email address will not be published.

United Kingdom
Travel to

United Kingdom

Quick booking process

Talk to an expert