0
Your Cart
No products in the cart.

Phellos Antik Kenti

Binlerce senelik geçmişiyle tarih severlerin epey ilgisini çeken Phellos, Likya döneminden günümüze gelmiştir ve Helenistik kültürün izlerini taşımaktadır. Helenistik dönemden sonra hakim olan Bizans kültürünü de bu kalıntılarda görmek muhtemel. Yunanca ‘taşlık’ manasına gelen Phellos, Likyalılar vaktinde mühim bir merkezdi. Eski devir tarihçilerinden Plinius ve Strabon, kitaplarında Phellos’tan bahsetmektedir.

Genelde likya yolunu yürüyen kişilerin sık ziyaret ettiği bir konumdadır. Gökçeören’den çıkan yürüyüşçüler hacıolan deresinden sonra Phellos antik kentine ulaşırlar. hacıolan deresinde sularınızı doldurun Çukurbağ köyüne kadar su ve yiyecek almak için bir yer yok.

Phellos Antik Kenti mimarisi
Kaş limanı yani günümüzde Kaş merkezinin konumlandığı alan Phellos Antik Kenti’nin limanı olma durumundaydı ve Akdeniz gemi ticaretinin en mühim noktalarından biriydi. Kaş Limanı’nın konumlandığı alan antik dönemde Antiphellos yani taşlık olmayan alan manasına geliyordu ve Bizanslılar döneminde de gemi ticaretinin geçiş noktası özelliğini taşıyordu. M.Ö 4. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahip olan Phellos Antik Kenti, Bizans Devleti’nin yıkılması ve Antiphellos’un Liman Kenti olarak ön plana çıkması ile birlikte stratejik ve ekonomik olarak önemini yitirmiştir.

Phellos Antik Kenti’nin kalıntılarını incelediğimiz vakit bu antik kentin müdafaa amaçlı yapıldığını anlıyoruz. Kale kalıntıları ve köşelerdeki kuleler bunu gözler önüne seriyor. Ayrıca kalenin yapıldığı alan korunmaya elverişli özelliklere sahip. Kalenin olduğu yerden genişçe bir alan izlenebilmektedir. Phellos Antik Kenti, düşmanın kolaylıkla görülebileceği bir noktaya inşa edilmiş. Çevresindeki surlar dahi bu hedefe elverişli geliştirilmiş ve düşmanın püskürtme hedefiyle konumlandırılmış.

Phellos’ta kabartmalar
Kireç taşından uygulanan bu surlar, 950 m yükseklikten Kaş (Antiphellos) limanına tepeden bakıyor.

Phellos Antik Kenti benzersiz manzaraya sahip bir noktada bulunmaktadır. Doğa yürüyüşü, kusursuz görünüm ve antik şehir, tümü bir arada.

Tarihsever biriysen Antik Kenti gezdiğin vakit ilgini çekeceklerin başında kabartmalar ve lahitler geliyor. Bu kabartma ve lahitlere bakarak Likyalıların hayat tipi, öteki dünya inancı ve kullandıkları eşyalar konusu ile ilgili fikirler edinebilirsin. Helenistik devreye ilişkin giyecek tipi ve o devreye ilişkin hayat tipi, lahitlerde kendini işaret ediyor. Günümüz tarihçileri için bilgi kaynağı olan bu lahitler epey sıradışı özelliklere sahip.

Phellos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir? Nerededir,
Phellos’tan Kaş’ Bakış
Tarihi özellikleriyle göz kamaştıran Phellos, Çukurbağ köyüne 2 kilometre uzaklıktadır ve epey yüksek bir noktada inşa edilmiştir. Çukurbağ Köyü sınırlarında bu tarihi mekana ulaşmak basittir. Doğa ile iç içe olan tarihi Phellos Antik Kenti, Kaş merkeze 10 kilometrelik bir uzaklıktadır. Çukurbağ Köyü’ne ulaştıktan sonra Pınarbaşı yol ayrımından Pınarbaşı tarafına değilde, batıya doğru devam edersen bir zaman sonra yolun bittiğini farkedeceksin. Yolun bittiği noktadaki tabeleları izleyerek, ortalama yarım saat sürecek 600m’den 800m’ye çıkacağın bir yokuşu atlattıktan sonra Antik Kente varabilirsin.

Add a Comment

Your email address will not be published.

United Kingdom
Travel to

United Kingdom

Quick booking process

Talk to an expert